Pentru urcarea unui eveniment pe platforma AmBilet.ro avem nevoie de următoarele:
– Copie CUI al organizatorului, împreună cu o copie buletin al celui care deține firma organizatoare, sau al președintelui în cazul unei asociații / fundații, pentru a redacta contractul în baza căruia se vor pune biletele în vânzare.
– denumire/titlu eveniment
– descriere eveniment
– denumire locația de desfășurare a evenimentului, cu adresa
– data de început și data de sfârșit a evenimentului
– afiș orizontal obligatoriu (dimensiune minima = 680 x 357 pixeli, format .jpg sau .png) și/sau afiș vertical – opțional – dimensiune minima = 600 x 840 pixeli
– prețul sau prețurile aferente categoriilor de bilete, cu limita de stocuri în funcție de capacitatea locațiilor.
– Harta (grafica) locației, pentru vânzarea de bilete cu locuri la mese sau în sălile de concerte.
Pentru scanat bilete:
Aplicatia de mobil pentru scanat bilete la acces se numeste Checkinera- de la Tickera (vezi iconita de mai jos).
Se poate descarca gratuit pe mai multe telefoane mobile.
La URL se introduce adresa site-ului: https://www.ambilet.ro/
API KEY: se introduce codul evenimentului.
Checkinera- de la Tickera: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tickera.checkinera&hl=en&gl=US
ÎNAINTE DE EVENIMENT
– Legile din Romania obligă organizatorii de evenimente să fiscalizeze biletele la evenimentele organizate de către aceștia.
Această fiscalizare poate fi făcută, la cerere de către AmBilet.ro, sau de către organizator, ținând cont de informațiile de mai jos.
Indiferent dacă evenimentul este înregistrat de către organizatorul evenimentului sau de către AmBilet.ro, pașii sunt aceeași.
Se depune o cerere de înregistrare / vizare la autoritatea competenta (Direcția Locala de Taxe si Impozite din orașul/ sectorul în care urmează să fie organizat evenimentul), cu numărul maxim de bilete ce vor fi puse în vânzare.
Atenție: În cazul în care contribuabilii organizează spectacole în raza teritorială de competență a altor autorități ale administrației publice locale decât cele de la domiciliul sau sediul lor, după caz, acestora le revine obligația de a înregistra abonamentele și biletele de intrare la compartimentele de specialitate ale autorităților publice locale în a căror rază teritorială se desfășoară spectacolele;
Cererea trebuie să fie depusă până în ziua evenimentului inclusiv, fizic sau online (la adresa furnizată de către noi). Există localități unde se cere expres ca înregistrarea / vizarea biletelor să fie făcută înainte ca acestea să fie puse în vânzare.
Important: Dacă după ce ați înregistrat cererea doriți să adăugați categorii noi de preț, este necesară depunerea unei noi cereri care sa include noile tarife.
Important:
I. Organizatorii (posesorii de CUI) pot emite bilete și abonamente de intrare la spectacole prin sistem propriu de înscriere și numerotare, folosind programul informatic propriu, care să conțină informații minime obligatorii conform Hotărârii Guvernului nr. 846/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice privind tipărirea, înregistrarea, evidența și gestionarea abonamentelor și biletelor de intrare la spectacole.
II. Biletul de concert este o factura simplificată și poate fi înregistrată direct în contabilitatea clientului, însă în cazul în care clientul dorește o factură „standard” atunci organizatorul are obligația de a emite o factură pentru suma totală a biletelor vândute, iar pentru biletele care au taxa de procesare adăugată peste prețul biletului, AmBilet.ro va emite clientului o factură pentru suma respectivă.
Conform legislației actuale, informații minime obligatorii ce trebuie să existe pe biletul de spectacol sunt următoarele:
a. numele organizatorul de spectacole ;
b. codul de înregistrare fiscală/codul unic de înregistrare a organizatorului ;
c. numele spectacolului
d. data spectacolului;
e. tariful biletului (lei).
f. categoria locului (loja, stal, balcon, tribuna, peluza etc.);
g. seria fiscala a biletului
Încălcarea normelor tehnice privind tipărirea, înregistrarea, vânzarea, evidența și gestionarea, după caz, a abonamentelor și a biletelor de intrare la spectacole constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 325 lei la 1.578 lei.
DUPĂ EVENIMENT
Conform codului fiscal, orice persoană care organizează o manifestare artistică, o competiție sportivă sau altă activitate distractivă în România are obligația de a plăti impozitul prevăzut în prezentul capitol, denumit în continuare impozitul pe spectacole. Acest impozit se face în baza decontului de bilete vândute depus la Direcția de Taxe si Impozite Locale acolo unde a avut loc spectacolul.
Ca atare, după eveniment organizatorul este obligat să depună decontul și procesul verbal de anulare a biletelor nevândute. Aceste acte vor fi obținut de la AmBilet.ro și depuse (fizic sau online) de către organizator, sau la cerere de către AmBilet.ro.
Dacă documentele se depun fizic (la ghișeu) acestea trebuie depuse în dublu exemplar la Direcția de Taxe si Impozite Locale acolo unde are loc spectacolul. La aceste documente trebuie atașată și o împuternicire din partea firmei organizatoare împreună cu copie CI a persoanei care depune actele.
Documentele se depun înainte de data de 10 a lunii următoare celei in care se organizează spectacolul, iar impozitul se plătește până la data de 10 a lunii următoare celei in care se organizează spectacolul. După această dată administrațiile locale percep penalități de întârziere.
Deci, dacă un eveniment are loc pe 5 februarie, actele trebuie să fie depuse înainte de 10 martie, astfel încât impozitul pe bilete să fie plătit până pe 10 martie.
Impozitul pe spectacole se plătește la bugetul local al unității administrativ-teritoriale în raza căreia are loc manifestarea artistică, competiția sportivă sau altă activitate distractivă.
Spectacolele organizate în scopuri umanitare sunt scutite de la plata impozitului pe spectacole. În acest sens organizatorul are obligația de a prezenta, în momentul în care depune cererea de înregistrare a biletelor, un contract din care să rezulte că acest eveniment este organizat în scop umanitar.
Extras legislație: Contractele încheiate între organizatorii spectacolelor și beneficiarii sumelor cedate în scopuri umanitare se vor înregistra la compartimentele de specialitate ale autorităților administrației publice locale în a căror rază teritorială se desfășoară aceste manifestări, prealabil organizării acestora. Pentru aceste sume nu se datorează impozit pe spectacol.
Informații referitoare la CALCULUL IMPOZITULUI
Impozitul pe spectacole se calculează prin aplicarea cotei de impozit la suma încasată din vânzarea biletelor de intrare și a abonamentelor.
Consiliile locale hotărăsc cota de impozit după cum urmează:
• până la 2% pentru spectacolul de teatru, balet, operă, operetă, concert filarmonic sau altă manifestare muzicală (concerte), prezentarea unui film la cinematograf, un spectacol de circ sau orice competiție sportivă internă sau internațională. In anumite zone din Romania impozitul este 0% dar in continuare se cere inregistrarea evneimentelor si depunerea deconturilor. Direcțiile de taxe care au o alta cota de impozit sunt: Timișoara 0%, Iași 0.1%, Vaslui si Pitești 2.4%
• până la 5% în cazul oricărei altei manifestări artistice decât cele enumerate mai sus.
Alte impozite și taxe datorate de către organizatorul unui eveniment:
1. Informații referitoare la TVA (taxa pe valoarea adăugată)
Asupra biletelor/abonamentelor vândute pentru târguri, expoziții și evenimente culturale, evenimente sportive, cinematografe, etc., se aplică un tva de 9 %. TVA-ul este inclus în prețul biletului.
2. Timbrul pentru Crucea Roșie
Toate instituţiile de cultură, de divertisment, federaţiile şi organizaţiile sportive – asociaţiile, cluburile sportive şi fundaţiile care organizează manifestări sportive sunt obligate să perceapă un timbru al Crucii Roşii pentru fiecare bilet vândut pentru evenimente culturale, de divertisment şi sportive, concerte, festivaluri, spectacole, filme la cinematografe, întreceri sportive la nivel local, naţional şi internaţional etc., reprezentând un procent de 1%, ce se va adăugă peste prețul de vânzare al biletului.
Sumele încasate ca timbru al Crucii Roşii se virează în contul Societatea Naţională de Cruce Roşie din România: RO93BRDE410SV50290514100, cont deschis la Banca Română pentru Dezvoltare – Agenţia Piaţa Romană.
3. Timbrul monumentelor istorice
Timbrul monumentelor istorice se aplică biletelor de intrare pentru manifestările culturale, sportive sau de agrement, târguri și expoziții desfășurate în spații situate în zona de protecție a monumentelor istorice sau zona învecinată monumentelor istorice.
Timbrul monumentelor istorice este în cuantum de 2% din toate încasările provenite din vânzarea de bilete.
4. Taxa de timbru (cinematografic, muzical, folcloric, etc)
Taxa de timbru se aplică încasărilor din biletele și abonamentelor vândute la spectacol și este în cuantum de 2%.
Toate persoanele fizice sau juridice, autorizate de către Centrul Naţional al Cinematografiei să organizeze spectacole cinematografice sau video în ţară, sunt obligate să adauge la preţul de vânzare al biletului (și să colecteze) procentul de 2%. Pe fiecare bilet este obligatoriu trecută mențiunea “Preţul include timbrul cinematografic”.
Organizaţiile de creatori beneficiare ale timbrului cinematografic sunt:
• Uniunea Cineaştilor din România (UCIR), Cont: 25.11.1-238.1/Rol, B.C.R. – Unirea
• Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.), Cont: 25.11.00921903638, B.R.D. – S.M.B
5. Timbrul teatral, timbrul muzical, timbrul folcloric – 5%
Timbrul teatral se percepe pentru spectacolele organizate în ţară de persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate care produc spectacole cu artişti profesionişti din domeniul teatrului.
Organizaţiile de creatori beneficiare ale timbrului teatral sunt:
• Uniunea Teatrală din România (UNITER), cont de virament nr. 2511-4951/Rol, B.C.R. – sectorul 1.
Timbrul muzical se determină prin aplicarea procentului de 5% la preţul unui bilet
Organizaţiile de creatori beneficiare ale timbrului muzical sunt:
• Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (U.C.I.M.R.), cont de virament nr. 2511.117326.1/Rol, B.C.R. – sectorul 1;
• Uniunea Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali din România (U.I.C.C.M.), cont de virament nr. 25.11.1-2498.1/Rol, B.C.R. – sectorul 1.
• Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (U.C.M.R.), cont de virament nr. S.V. 13003394450, B.R.D. – Victoria;
• Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România (U.C.R.R.M.R.), cont de virament nr. 25.11.00996061338, B.R.D. – Unirea;
Timbrul folcloric se percepe pentru toate spectacolele folclorice organizate în ţară, inclusiv pentru spectacolele din cabarete, discoteci, baruri şi restaurante, cu intrare pe bază de bilet, cu caracter exclusiv folcloric, precum şi pentru înregistrările cu caracter folcloric.
Organizaţiile de creatori beneficiare ale timbrului folcloric sunt:
• Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, (U.C.M.R.), cont de virament nr. S.V. 13003394450, B.R.D. – Victoria;
• Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (U.C.I.M.R.), cont de virament nr. 2511.117326.1/Rol, B.C.R. – sectorul 1.
6. Timbrul de divertisment – 3%
Timbrul de divertisment se percepe pentru spectacolele artistico-sportive, altele decât cele la care se aplică alte timbre, şi pentru spectacolele de circ organizate în ţară.
Organizaţiile de creatori beneficiare ale timbrului de divertisment sunt:
• Uniunea Teatrală din România (UNITER), cont de virament nr. 25110.099.655.10.528, B.R.D. – Victoria
• Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, (U.C.M.R.), cont de virament nr. S.V. 13003394450, B.R.D. – Victoria;
• Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (U.C.I.M.R.), cont de virament nr. 2511.117326.1/Rol, B.C.R. – sectorul 1.
7. Drepturile de autor si drepturile conexe
Se aplică pentru:
• totalitatea veniturilor obținute din: vânzarea de bilete, abonamente și din orice altă modalitate de tarifare a accesului publicului la spectacolul sau festival, din subvenții, din sponsorizări și din orice finanțare nerambursabilă.
• în absența veniturilor, totalitatea bugetului de cheltuieli al spectacolului sau festivalului, reprezentat de cheltuielile precum cele: cu onorariile artiștilor interpreți, cele pentru servicii si bunuri tehnice și sceno-tehnice, cu luminile, sonorizarea, scena, sala, decorurile, platforme, podiumuri, scaune, gradene, tribune, turnicheți, afișaje, artificii, spații închise sau deschise accesibile publicului sau artiștilor, cu asigurarea căilor de acces, energie electrică, indiferent de sursa din care sunt acoperite cheltuielile, publică sau privată, cu excepția cheltuielilor cu parcările, cu utilitățile, cu paza și cu securitatea la incendii.
Tabelul cu remuneratiile procentuale sau alternative poate fi gasit aici.
Important:
– Pentru utilizarea operelor muzicale prin comunicare publică în spectacole și festivaluri este obligatorie încheierea prealabilă a autorizației licență neexclusivă, cu organismul de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale de autor de opere muzicale, în schimbul plății remunerației reglementate de prezenta metodologie.
– Utilizatorul este obligat să depună cererea de încheiere a autorizației licență neexclusivă la organismul de gestiune colectivă a drepturilor patrimoniale de autor de opere muzicale, cu cel puțin 10 zile înainte de data începerii spectacolului sau festivalului, care trebuie să cuprindă:
a.Datele de identificare si de contact ale organizatorului
b.Denumirea, locatia si data evenimentului
c.Denumirea artistilor/formatiilor participante
d.Bugetul de cheltuieli (in cazu in care evenimentul nu obtine venituri)
f. Capacitatea maxima de spectatori
g.Semnatura olografă a reprezentantului legal
h.Nu trebuie încheiată autorizața de licență neexclusivă, dacă organizatorul deține o cesiune pentru drepturile de autor asupra operelor ce sunt prezentate în cadrul spectacolului respectiv.